...

Schouwvegen of waarom schouw vegen zo belangrijk is

Het vegen van een schoorsteen, ook wel schouwvegen genoemd, is een belangrijk onderdeel van het onderhoud van een schoorsteensysteem. Hier zijn een paar redenen waarom het belangrijk is om je schoorsteen regelmatig te laten vegen:

  1. Verwijderen van roet en creosoot: Bij het verbranden van hout of andere brandstoffen in een open haard, kachel of verwarmingssysteem kunnen er roet en creosoot (een teerachtige substantie) ontstaan. Deze kunnen zich ophopen in de schoorsteen en leiden tot verstoppingen. Door regelmatig te vegen, wordt deze opbouw verwijderd, waardoor de schoorsteen efficiënter kan functioneren.

  2. Voorkomen van schoorsteenbranden: Ophoping van roet en creosoot in de schoorsteen kan een groot risico op schoorsteenbranden vormen. Creosoot is zeer brandbaar en kan ontbranden door vonken of hete gassen die door de schoorsteen passeren. Het vegen van de schoorsteen vermindert het risico op brand aanzienlijk door de opbouw van brandbaar materiaal te verwijderen.

  3. Verbeteren van de luchtkwaliteit: Een verstopte of vervuilde schoorsteen kan leiden tot een slechte luchtkwaliteit in huis. De rook en gassen kunnen terugstromen in de woonruimte, wat schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Door de schoorsteen regelmatig te laten vegen, wordt de luchtdoorstroming verbeterd en wordt de kans op het binnendringen van rook en schadelijke gassen verminderd.

  4. Optimaliseren van de efficiëntie: Een schone schoorsteen zorgt voor een betere werking van je verwarmingssysteem. Wanneer de schoorsteen verstopt is, kan de rook niet goed worden afgevoerd, waardoor de efficiëntie van de verbranding wordt verminderd. Door de schoorsteen regelmatig te laten vegen, wordt de luchtstroom verbeterd en kan je verwarmingssysteem efficiënter werken, wat kan leiden tot energiebesparing.

Over het algemeen wordt aanbevolen om de schoorsteen minstens één keer per jaar te laten vegen. Dit kan echter variëren afhankelijk van het type verwarmingssysteem, het brandstoftype en het gebruikspatroon. Het is raadzaam om advies in te winnen bij AD Company,  uw professionele schoorsteenvege, om te bepalen hoe vaak je specifiek jouw schoorsteen moet laten vegen.